Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvek

Isten hozott  itt is, kedves látogató  !

484602_428831143835187_65610252_n.jpg

       Életem legfontosabb szabadidős tevékenysége már kisiskolás korom óta az olvasás.  Az érdeklődésem   igencsak széles körű. Mondhatni mindenevő vagyok.   Nemegyszer előfordul,hogy szimultán, több könyvet is olvasok, hangulatfüggő,hogy mikor, melyiket veszem fel.   

       Mostanában  nagyon nehéz könyvet vásárolni,mert az érdemesebbje már nem nagyon található 5 ezer Ft alatt...Ezt nagyon -nagy  szégyennek tartom ebben az országban, hogy azért nem tudnak olvasni azok,akik esetleg szeretnének, mert élelemre,vagy bármi másra  kell költeniük, szórakozásra már nem jut idő. .

Több  ezer könyvet elolvastam..nem tudom éppen melyik fog eszembe jutni a sok közül, de igyekszem  felkelteni  kedves olvasóim érdeklődését. 

Úgy döntöttem,hogy a könyvekkel vegyesen, a kedvenc mozifilmjeimet is itt  adom közre. Szeretettel ajánlom azokat, amiket szívesen nézek,amik nagy hatással voltak rám, megnevettettek,vagy sírtam rajtuk.

Legelőször is..egyik kedvenc könyvemet  javasolnám. Nem ismertem az írót, teljesen véletlenül vettem kézbe a könyvet, és "együlésben" végig olvastam, a könnyeim folytak a hangos nevetéstől. És akkor most következzék:

-  / -

James Herriot:  Állatorvosi pályám kezdetén

James Alfred Wight, írói álnevén James Herriot, 1916 októberében látta meg a napvilágot Angliában.   '66-ban kezd el írni, a témája a vidéki állatorvos élete, a völgységi emberek jelleme, a háziállatok, az egyszerű emberek és a természet csodái.   Bepillantást nyerhetünk a yorkshire-i farmerek életmódjába, megismerkedhetünk sajátos erényeikkel, hibáikkal, de feltárul előttünk három fiatal állatorvos magánélete is. Herriot önmagát sem kíméli, amikor őszintén beszámol tévedéseiről, nevetséges helyzeteiről. További könyvei: Egy állatorvos történetei ,   A repülő állatorvos, Kutyák rendelőmben, Minden élő az ég alatt.

-  /  -

Következő író, akit szeretek: Wilbur Smith

Rengeteg jó könyvet olvastam tőle. Cselekményei főleg Afrikában zajlanak..Az összes olvasott könyve közül leginkább a trilógiája  fogott meg. A 3 könyv címe  a következő:

A folyó istene

1988. január 5-én egy egyiptomi tudós ősi királysírt nyitott fel a Nílus nyugati partján. A falakon lévő csodás festmények és hieroglifák között váratlanul rejtett fülke tárult fel, benne tíz alabástrom váza, mindegyikükben írott tekercsek. A tudós Wilbur Smith-t kérte fel, hogy az eredeti szöveget fogalmazza át mai nyelvre. Az átfogalmazásból a világhírű kalandregényíró talán legelbűvölőbb könyve született meg.

 A hetedik tekercs

Ahogyan Hitchcock szokott feltűnni saját filmjeiben, úgy lép most a színre Wilbur Smith is ebben a történetben. Nem személyesen, csak „A folyó istene” című regényével, mely kiindulópontul szolgál a szépséges régésznő, Royan és a jóképű, gazdag Nicholas számára egy fantasztikus afrikai expedícióhoz. Mamose fáraó négyezer éves sírját próbálják feltárni, méghozzá az egykori írnok-rabszolga, a zseniális Taita homályos útmutatásai alapján.

A mágus

Hőn szeretett királynője, Lostris halála után Taita elvonul a végtelen és félelmetes sivatag magányába, ahol hosszú éveket tölt imádkozással és tanulmányokkal. Ő lesz a Mágus, az ősi istenek tanításainak beavatott ismerője, a mágia és a természetfölötti mestere.Túlvilági parancsnak engedelmeskedve elhagyja a pusztaságot és visszatér az emberek világába, ahol meg kell küzdenie a gonosz erőkkel, melyek azzal fenyegetnek, hogy uralmuk alá hajtják a trónt és az egyiptomi birodalmat, és elpusztítják Lostris királynő unokáját , az ifjú Nefer herceget.

Wilbur Smithnek számtalan jó könyve van, érdemes olvasni.                                                                                      

 -   /  -

A következő emlékezetes trilógia  Noah Gordon nevéhez fűződik.

Letehetetlen könyvei vannak...elkezdtem olvasni,és minden mást hanyagoltam,amíg tartott, le sem tettem.

A könyvek címei: 

Az orvosdoktor

Az orvosdoktor a tizenegyedik század orvostudományának sötét berkeibe, Angliába, s onnan kiindulva a kelet-ázsiai birodalmakba kalauzolja el a tudásra szomjas Rob J. Cole-t, a Sámán főszereplőjének ősét, akit ugyancsak azzal az isteni ajándékkal áldott meg a sors, hogy kézrátétellel megérzi, megállapítja a közelgő halált. Ám ez az áldás azokban az időkben boszorkányságnak minősült, s hősünk is csak azon az áron menthette meg életét, hogy az arabok közt zsidónak adta ki magát, s katonaorvosként végigélte az egymás ellen zúduló keleti hatalmak rettenetes háborúit, miközben csakis a tudni vágyás vezette küzdelmes útján, no meg annak a tüzes szemű lánynak a szépsége, akit képtelen lett volna elhagyni...

Sámán

A Sámán a tizenkilencedik században játszódik, a Cole család két nemzedékének életét s az Egyesült Államok létrejöttében játszott érdekfeszítő szerepét követi nyomon. 1939-ben dr. Robert Judson Cole politikai okoknál fogva menekülni kényszerül szülőhazájából, Skóciából, s az Újvilágba hajózik. Rátalál a szauk törzs utolsó, életben maradt képviselőire, akik elnevezik Fehér Sámánnak, és egyszer s mindenkorra megváltoztatják életét. Rob J. legnagyobb tragédiája fiának, Robert Jefferson Colenak, azaz Sámánnak süketsége. Sámán élete nem könnyű. Először meg kell tanulnia beszélni, hogy megállja helyét a hallók világában, aztán meg kell küzdenie egy olyan társadalom előítéleteivel, ahol a fizikai másság nagyon is számottevő tényező.

A doktornő

Huszadik századi orvosregény volt már sok, de van-e, létezhet-e olyan, amelynek főhőse józan ésszel nem magyarázható, csodás megérzésre képes: vagyis érintésre megállapítja a halál feltartóztathatatlan közeledtét?

Az orvosdoktor főhőse, akinek nagy becsben tartott szikéje nemzedékről nemzedékre öröklődött. Ilyen volt az Angliából Amerikába elszármazott Cole doktor, a Sámán, aki az indiánok és az első telepesek között gyógyított, s végigszenvedte Észak és Dél háborújának borzalmait.
És ilyen Noah Gordon legújabb orvosregényének, a trilógia harmadik kötetének, A doktornő-nek napjainkban élő hőse is, aki egészen más, mint elődei – nemcsak azért, mert NŐ, hanem mert nem is akar orvos lenni.  

                                                                                       

   -  /  -

 Következő kedvencem Ken Follet

Két kiváló könyve a Katedrális

A szerző egyik legnépszerűbb regénye egy 12. századi angliai városkában, Kingsbridge-ben játszódik, a történet a katedrális építése körül bonyolódik.
A könyv oldalain középkori világ kel életre, amely színes, mint egy festmény, és mozgalmas, mint egy jó film. Olvasása közben belemerülünk a háború borzalmaiba, átélhetjük a zsarnokok önkényeskedéseit,  a kínzásokat, a gyilkosságokat és a szerzetesi élet keserveit.
 és a folytatása, Az  idők végezetéig.

Az idők végezetéig A katedrális folytatása: ugyanabban az angliai városban, Kingsbridge-ben játszódik a történet kétszáz évvel később, a 14. században. A szereplők  a katedrális építőinek leszármazottjai, akik ugyanúgy küzdenek az élettel, mint elődeik.
Az Európán végigsöprő pestisjárvány a hajósok, kereskedők közvetítése révén felüti fejét az angliai kisvárosban is, s éveken keresztül változatlan erővel tombol, szedi áldozatait. A Benedek-rendi kolostor ispotálya az egyetlen hely, ahol a halálos beteg emberek menedéket kaphatnak.
A járvány közepette sem állhat meg azonban az élet: meg kell erősíteni az életveszélyessé vált hidat, a katedrális megroggyant tornyát helyre kell állítani, s az elöljáróságnak és a céheknek biztosítaniuk kell a város megélhetését. Gyilkos indulatok, testvérharcok, árulások, minden nehézséget áthidaló szerelmek közepette zajlik az élet Kingsbridge-ben.
 

Következő remekműve  A Titánok bukása .

A véres és gyönyörű huszadik század története úgy, ahogy azt csak Ken Follett tudja elmesélni. A titánok bukása a század történelmének első húsz, felkavaró éve, amely nemzetek bukását és felemelkedését hozta.A világ különböző részein élő családoknak a sorsa a nagy történelmi események, elsősorban a világháború során egymásba kapcsolódik. A titánok bukása – Ken Follett többi regényéhez hasonlóan – izgalmas, mesterien felépített cselekményű regény, amely megmutatja, hogyan sodródott bele Európa és Amerika az első világégésbe.

További kiváló művei:  Tű a szénakazalban,  Titkok,  A Modigliani botrány,  Papírpénz,  Kulcs a Manderley -házhoz,  Teherán,Sasok szárnyán,  Egy férfi Szentpétervárról,  Kaland Afganisztánban,  Alattunk az óceán, A harmadik iker, Zérókód, Vadmacskák,  Hat nap múlva telihold, stb...

                                                                                         

 -  /  -

 Anno  ...gondolom nem voltam egyedül azzal a dologgal,hogy kifejezetten irritált -főleg az orosz-kötelező olvasmányok átrágása..Bevallom, egyet sem olvastam el...Ellenben akadt olyan,ami  nagyon is érdekelt. Többek között Anton Szemjonovics  Makarenko műve :  Az új ember kovácsa. A makarenkoi  pofon története....A gimnáziumban latint,és pedagógiát tanultam,  és az utóbbi tantárgy  óráin, felolvastuk ezt a könyvet. Nagyon érdekelt...mindig vártam a pedagógia órákat, vajon mi lesz a folytatás....Aztán eltelt közel 30 év,amikor is őrült késztetést éreztem arra,hogy újra olvassam..... Elkezdtem keresni,mígnem egy antikváriumban ígéretet kaptam arra,hogy megszerzik.Eltelt vagy két hónap,mire antikvárius ismerősöm felhívott:  megvan a könyv ! Rohantam érte.

Hihetetlenül nagy élmény  Makarenko írása....

Makarenko, a pedagógus  1920-ban azt a feladatot kapta a kormányzástól a korabeli Oroszországban, hogy "csináljon" embert a  rablókká,és egyéb garázdákká vált gyerekekből..Rendkívül nehéz körülmények között kezdte el megszervezni a " Gorkij telepet "  A  növendékek és a személyzet élelmezését, ruhával való ellátását még nem oldották meg. A telep első növendékei   voltak az akkoriban ún. fiatalkorú bűnözők. Az első hónapokban ezek a fiatalok továbbra is bejártak a városba lopni, a  telep kevés vagyonát is széthordták, Makarenko  sehogy sem tudta megakadályozni ezt a tevékenységüket. A fordulópontot az a bizonyos pofon oldotta meg.....  

Javaslom elolvasásra!  Kifejezetten szórakoztatott Makarenko sajátos humora.

                                                                                             

  -  /  -

 

 A következő   -természetesen nem kötelező  könyv,amit szívesen olvastam- Borisz Polevoj : Egy igaz ember  című könyve volt.

 Az emberi akaraterő,kitartás győzni akarás krónikája ez a könyv. Olyan vadászpilótáról szól,aki mindkét lábát elvesztette, de akaraterejével, önmaga legyőzése árán mégis teljes értékű ember lesz, és folytathatja rajongva szeretett hivatását is.

A hős nem  a fantázia szülötte, Mareszjev pilóta élő személy, és életének  kalandos eseményei mind valóságosak.

-  /  -

" Ezer éve " imádom a krimiket, a thrillereket,  a  psychothrillereket.... Újabban a skandináv krimiket. Ismételten egy trilógia az,amit szeretnék itt bemutatni.

A Millennium trilógia.

Írója: Stieg Larsson, akinek a halála után került elő  a három könyv. Tízkötetesre  tervezte,sajnos csak három lett belőle, mivel 2004-ben szívrohamban elhunyt.

Millennium trilógia 1.

A tetovált lány

        Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát,akit gyermekeként szeretett. Azóta is, évről-évre  valaki  -mintha őrületbe akarná kergetni - minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra  a tragikus napra.  Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad  egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt újságírót,hogy derítse  ki az igazságot.  Sokan élnek még a rokonságból, akik akkor, azon a bizonyos napon ott voltak. ..a gyilkosnak köztük kell lennie...

Millennium trilógia 2.

                              A lány, aki a tűzzeljátszik.

Tényfeltáró riport megjelentetésére készül a szókimondásáról ismert  folyóirat, a Millennium. Hogyan kerülnek Svédországba  a prostitúcióra kényszerített  fiatal,külföldi  lányok, kik a futtatók,és  kik veszik  igénybe a szolgáltatásaikat ?  Érthető, ha sokan ki akarnak maradni a cikkből... Hogy keveredik ebbe az ügybe  a tetovált lány,  és korábbi újságíró barátja...?

Millennium trilógia  3.

                             A kártyavár összedől.

A tetovált lány életveszélyesen megsebesül. Még  kórházban ápolják, amikor egy semmitől vissza nem riadó csoport  szervezkedni kezd..Óriási a bukás lehetősége számukra,mivel a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyítható, súlyos törvénytelenségeket követtek el. El kell tüntetniük egyszer - és mindekorra a tetovált lányt...és barátját, az újságírót..aki tényfeltáró riportban akarja leleplezni őket. ...

Az író

                                         

-  /  -

Következő könyv, ami nagyon érdekes volt számomra: a  Derszu Uzala,

Vlagyimir Arszenyev  tollából.

" 1902-ben expedíció indul az Usszuri vidékére, vezetőjük Arszenyev kapitány. Egyik éjszaka találkozik Derszu Uzalával, a nanáj vadásszal. Megkéri, hogy csatlakozzon hozzájuk, legyen segítségükre. Derszu egész életét a tajgán töltötte, ért a fák, a virágok nyelvén. A katonák először megmosolyogják az öregember tanácsait, de hamarosan rá kell jönniük, hogy leleményessége, tapasztalatai nélkül nem jutnának messzire. Az expedíció teljesíti feladatát, visszatérhetnek a városba. Néhány év múlva Arszenyev ismét kutatóútra indul, és a véletlen ismét eléhozza Derszu Uzalát...
A könyvből  Kurosawa filmet készített.

-  /  -

 

 Következő író: Robert Ludlum. Könyvei csaknem mind megvannak a könyvtáramban, annak idején faltam az írásait. Elhatároztam,hogy az írókról megpróbálok valamiféle kis ismeretterjesztést keresni az interneten. Róla ezt találtam dióhéjban:

Egyéb ismert  nevei: Jonathan Ryder, Michael  Shepherd. New Yorkban született 1927-ben, és halála helye Florida, 2001-ben. Végzettsége: egyetem, Connecticutban, illetve Middletonban.

 21 regényt, írt melyek között volt olyan, amely szerepelt a New York Times bestseller listáján. Kiemelkedik a Bourne-sorozat: A Bourne-fortély, a Bourne-szankció, a Bourne öröksége illetve A Bourne-rejtély. Ludlum a szerzője még többek között A Scarlatti örökség, az Apokalipszis című thrillereknek is. Továbbiakban: A Chancellor kézirat, A Párizs-opció,  A Scarlatti örökség,  A Hádész faktor, Ikarusz hadművelet,  Hölgykommandó,  Lazarus -vendetta...stb..
Regényeiben általában egy hős, vagy egy kisebb csoport harcol az ellenséggel, akinek a szándékai gonoszak. 

-  /  -

És most nagy kedvencem könyvei következnek. Írásai végigkísérték a gyermekkoromat, tinédzserkoromat. Tulajdonképpen édesapám "fertőzött" meg a könyveivel, mivel neki is kedvencei voltak. Jelesen: Molnár Gáborról van szó.Könyveiből megismertem Dél-Amerika őserdeit, állatvilágát, embereit.Csodálatos , és hatalmas élmény volt számomra minden könyve.

Molnár Gábor (Budapest1908december 2. – Budapest, 1980október 29.) a 20. század egyik legnépszerűbb magyar vadász- és útleírásírója, akinek műveit számos nyelvre lefordították, köztük portugálra, mongolra, oroszra, angolra, németre. Számos regényt, rádiójátékot írt. Legelső műve 1940-ben jelent meg.Műveit vakon írta miután egy balesetben elvesztette a látását. Haláláig nagyon aktív volt a magyarországi írói életben.

Huszonhat önálló kötete jelent meg és több, mint száz tárcája, ismeretterjesztő írása. Rádiójátékokat is írt. Több száz író-olvasó találkozón vett részt, terjedelmes levelezést folytatott. Első teljes kötete 1940-ben jelent meg Kalandok a brazíliai őserdőben címmel.

További könyvei: A Matto Grosso ősvadonában, Az óriáskígyók földjén, Jaguárországban, A fehér arany vadonában,  Barátom a vadon, Pálmakunyhó az őserdőben, Éjbe zuhant évek....és még sorolhatnám..

-  / -

                                                 Filmek

Szeretettel ajánlom azokat, amiket szívesen nézek,amik nagy hatással voltak rám, megnevettettek,vagy sírtam rajtuk.

 

Indul a bakterház

Regős Bendegúzról szól, az égetnivalóan rossz kölökről, akit édesanyja -mivel már nem bír vele -elszegődtet a bakterházba. A kisfiú szenved  a pénzéhes lókupectől, a lusta baktertól, és a Büdös banyától. Különböző csínytevésekkel próbál "túlélni". Parádés szereposztás biztosítja a jó hangulatot. Könyvben is ugyanolyan  jó.

Csapd le csacsi !

A nemibeteg  -gondozóból jött idézés felborítja Bea  és  Géza házasságát. A kezdeti vita lassan háborúvá fajul, csak azt keresik,hol tehetnek  keresztbe egymásnak. A férfi nőt, a nő férfit  hoz haza, nem kímélik sem egymást, sem az épülő házukat. Ráadásul a szomszédban Béla, az egykor munkásőr lakik, aki puccsra készülve ,az alakulatával titokban gyakorlatozik a kert alatt ásott labirintusban.Mindezt azért,hogy  megszerezze Beáéktól a telket..

X - polgártárs

Zseniális mozifilm, kiváló szereplőkkel, magyar helyszínekkel, magyar statisztákkal, szereplőkkel, Stephen Rea, és  Donald Sutherland főszereplésével.  Feszes  krimi, amelyben Stephen Rea egy halk szavú tudós nyomozót alakít, és minden erejével azért küzd, hogy megállítsa a sorozatgyilkost. Ám a szocializmus malmai  őrölnek..és ellene dolgoznak.  . Tökéletes a korrajz,   "átjön" a rendszer , és az ideológia.  A sorozatgyilkos közben "dolgozik"...közel 10 év, 52 halott...zömében gyerekek, fiatalok. A legszörnyűbb az egészben,hogy mindez meg is történt , valós eseményeket dolgoz fel a film.

És most következzék egy nagy kedvenc, amit mindenkinek ajánlok. Nagyon emberi, nagyon beletalál az ember lelkébe. Idézek kétféle kritikát is, amit a filmről írtak. Ez a film a :

 

                                        Csokoládé

" Évek óta tagja a karácsonykor kötelezően sugárzandó filmek táborának  - és eltérően társai többségétől  - megérdemelten. " Ez a film bemutatja, hogy  a megrögzött, befásult dolgokon, embereken, emberi kapcsolatokon is lehet segíteni, csak akarni kell... bemutatja, hogy ennek következtében hogy változhatnak meg emberek, hogy lehetnek jobbak, hogy javíthatják a kapcsolataikat. Felemelő az egész....meg kell nézni , és utána  egészen biztosan  jobb lesz az ember  lelkivilága.